fbpx

Igienizare dentară profesională

Igiena dentară este foarte importantă pentru a avea o dantură sănătoasă si implicit frumoasă.

Lipsa igienei dentare sau o igienă orală precară determină complicatii locale, cum ar fi cariile dentare sau boala parodontală, afectiuni ce conduc la pierderea dinților și atrofia oaselor maxilare precum și alte complicații generale.

Placa bacteriană și tartrul dentar sunt principala cauză a apariției bolii parodontale.

Sunt multe cazuri in care pacientul prezintă o dantură perfectă dar care poate avea un destin tragic,  ca urmare a acestei boli ce actionează incet și sigur, făra simptome zgomotoase si dureri care să atragă atenția pacientului. Din păcate atunci când apar primele semne de boală parodontală cum ar fi: inflamația, sângerarea gingiei, urmată de mobilitatea dentară, boala este deja instalata, mai mult, stadiul de evoluție este înaintat.

Controalele periodice la medicul stomatolog sunt cele mai eficiente in depistarea precoce a bolii parodontale pentru instituirea unui tratament rapid.

Este indicat ca igienizarea profesionala  să se realizeze înainte de începerea oricărui tratament stomatologic, in special înaintea tratamentului chirurgical sau protetic.

Igiena orala se poate realiza si intreține in 2 moduri:

  • igienizarea orală personală, individuală, efectuată zilnic, atât dimineața cat si seara la domiciliu de către pacient.
  • igienizarea profesională, efectuată o dată la 6 luni sau chiar mai puțin, la 4 luni la purtătorii de lucrări protetice și implanturi sau 3 luni la fumători, in cabinetul dentar de către personal calificat si tehnologie specială.

Igienizare dentară individuala – o efectuam acasa, zilnic, minimum de două ori pe zi (dimineața și seara), cu ajutorul periuței de dinți si al pastei, dar si al mijloacelor auxiliare de igienă dentară: ata dentara, apă de gură, periuțe interdentare.

Igiena orală impecabilă, realizată profesional in cabinet si de către pacient la domiciliu reprezintă cea mai bună metoda de a preveni bolile gingivo-parodontale care conduc la pierderea dintilor si la resorbtii de os maxilar.

Igienizare dentară profesionala –  in clinica Royal Smile este efectuata de personal calificat, durează aproximativ 1 oră si implica:

1. identificarea depozitelor contaminate cu ajutorul revelatorilor de placă bacteriană.

2. detartrajul cu ultrasunete, subgingival (la nivelul cementului radicular) si supragingival (la nivelul smaltului), efectuat cu aparatura tehnologic avansata, care nu lezeaza structurile dentare, fie ca vorbim de cele dure, fie de cele moi (gingii); PERIOSCAN permite detectarea depozitelor de tartru subgingival, semnalizate acustic si vizual medicului, ultrasunetele activandu-se astfel numai cand este cazul.

3. indepartarea petelor, a depozitelor moi si netezirea tuturor suprafetelor cu ajutorul airflow, un aparat care imprastie cu presiune o pulbere foarte fina de aer, bicarbonat si apa.

4. periaj profesional pentru lustruirea suprafetelor cu periute, polipanturi si paste speciale, de granulatii diferite.

5. netezirea si lustruirea spatiilor interdentare cu ajutorul unor benzi fin abrazive.

6. instructaj de efectuare si eventual de corectare a igienei orale la domiciliu.

O igienizare dentară profesională se realizează o data la șase luni. Pentru pacienții care au lucrări protetice fixe si implanturi se recomanda o igienizare profesională la fiecare patru luni, iar fumătorii ar trebui sa efectueze aceasta operațiune o data la trei luni.

Tartrul dentar reprezinta placa bacteriana mineralizata cu doua componente, tartrul supragingival si tartrul subgingival.

Pe langa efectul distructiv pe care il are, tatrul dentar, in special cel supragingival dauneaza si din punct de vedere estetic. Tartrul supragingival, daca la inceput nu se vede fiind galbui deschis sau chiar la incolor, cu trecerea timpului, de la alimentele si bauturile colorate sau de la nicotina acesta capata o nuanță maronie si da un aspect inestetic danturii, producand totodata halena (mirosul urat al respiratiei) si carii.

Tartrul subgingival este mai consistent si mai inchis la culoare, iar in timp prin depunere strat cu strat isi mareste volumul și desprinde gingia de pe dinte, producand un mediu prielnic dezvoltarii bacteriilor si progresiei bolii parodontale, ceea ce duce in final la pierderea dintilor. Pacientii cu gingivite si parodontie marginale acute sau cei cu depozite voluminoase de tartru simt dupa igienizarea profesionala o usoara sensibilitate la nivelul dintilor si gingiilor sau chiar aparitia unei mici hemoragii, dar aceste efecte vor disparea in scurt timp gratie priceperii specialistilor nostri si a tehnologiei din dotarea clinicilor.

Detartrajul este daunator dintilor sau chiar organismului doar in cazul utilizarii unor tehnologii invechite (magnetostrictiv) sau in cazul nepriceperii personalului care realizeaza aceste manopere. Ceea ce trebuie stiut este ca detartrajul ultrasonic PIEZOELECTRIC nu este daunator smaltului dintilor, acționand doar asupra depozitelor de tartru. In timpul detartrajului ultrasonic este posibil sa apara o usoara sensibilitate determinata in special de expunerea radacinilor dentare cu gingia deja retrasa în cavitatea orala. Aceasta sensibilitate care poate persista mai multe zile, pana la o saptamana, fiind declansata de alimente reci sau dulci, ea disparand imediat dupa incetarea actiunii lor este cu succes tratata la Royal Smile Clinic Oradea.

Share:

Lasă un răspuns